Thursday, December 8, 2011

Madmiechannel's

Assalamualaikum WBT...

Hari nie hari yang busy buat pelangi sebab nak hantar assignment.. tapi dalam busy2 pun sempat lagi layan youtube hehehe... Then layan punya layan terjumpa satu video nie.. Best la budak-budak nie punya idea... Creative and islamic.. Dapat Pelangi katakan bahawa youtube juga merupakan salah satu medium penyebaran dakwah... Credits to Madmiechannel's :)... So boleh lah Pelangi gelarkan mereka ini sebagai para penDa'i moden... Pelangi ada letak beberapa video mereka.. Kalau nak tonton lebih banyak video Madmiechannel's Klik sini Jom tonton Video mereka...



Saturday, December 3, 2011

Mak Aiii... Mahunye Tak Mahal!!!

Assalamualaikum WBT..
iklan paling mahal di dunia...
mahunye tak mahal kalau gitu gayanye... susah 2 nak buat... tak terfikir dek Pelangi ade iklan yang macam nie.. tapi yang paling best semuanya kompenen kereta 2 sendiri... dari sekecik-kecik hinggalah ke besar-besar kompenen...

cam real je!!

AssalamualaikumW.B.T...

wow cam real je tp.. semua 2 lukisan jer hmmm.. so jom layan!!

Mengapa Kita Dilahirkan?? Untuk Apa Kita Dilahirkan??

Assalamualaikum WBT...
Iklan yang paling sedih untukditonton..
untuk merasai kesedihannya.. jom tonton...

Tuesday, October 25, 2011

Valley Of The Wolves Palestine

Assalamualaikum WBT...

A story full of messages, especially for Muslims ... We have to fight for jihad and a claim to defend Islam .. Let's watch!!

Saturday, October 15, 2011

Uniknyaaa Malaysia..


Assalamualaikum WBT…

Malaysia tanah airku,. Tempat kelahiranku memang unik.. Macam-macam ada (sebut macam iklan artro yee) Ermmm nak tau apa uniknya Malaysia nie… Moh le kita layan!!!











Unik tak? Rasa macam tak percaya masa 1st time sampai kat tempat nie? Pelangi terkejut kerana masih wujud lagi kedai-kedai yang sebegini rupa.. Inilah warisan kita yang perlu kita jaga… Wujudnya rumah-rumah kedai ini menunjukan bahawa kita bangsa Melayu juga merupakan golongan peniaga.. Mesti korang tertanya mana Pelangi dapat gambar nie kan?? Sebenarnya gambar nie Pelangi snap masa ayah angkat bawa Pelangi shopping barang dapur.. Lokasinya di Teluk Ketapang, Terengganu.. Nak tengok secara real?? Datang lah ke Terengganu..

Monday, October 3, 2011

MISI MALAM RAYA



Assalamualaikum WBT…

Kali nie Pelangi nak memaparkan kisah malam raya 2011 bersama dengan keponakan-keponakan Pelangi… Almaklumlah babysitter TERBAIK katakan (terbaik la sangat.. tergarang adalah!!!) so tunggu apa lagi.. Jom kita mulakan misi kita!!
 
Misi pertama: Pekara pertama yang perlu dilakukan selepas berbuka ialah 

PASANG PELITA.. Hehe tak sempat nak snap gambar masa pasang pelita... so google sat!!!

Misi kedua: Dah siap pasang pelita.. hmm tunggu apa lagi!!! Moh le kite main bunga api (my niece yea not me hehehe)..

Intro dulu...




Ehh nie anak sedara ke bapak sedara yang nak main bunga api???



Hai nie sapa pulak?? nak main bunga api juga ke??


Misi ketiga: Dah habis bunga api dibakar jomm kita posing dulu hihihihi…


Posing macam boleh tak??



Okey ke posing macam nie??


Misi keempat: Jom buat kuih raya!!!!


Ermm agak-agak jadi tak kuih nie??



Penantian suatu penyiksaan..



Fuuhh!! jadi juga kuih raya nie!!!

The final mission: Jeng jeng jeng!!!


Kepenatan setelah menggempur tentera-tentera dapur dalam misi mengacau daun untuk Program Penghasilan Kuih Raya.. huhuhu!!!





Thursday, September 1, 2011

Itu Bodo Punya Olang!!

Assalamualaikum WBT...

Aduyai betul ke tak betul dia nie??? Korang nak tau ape yang betul, ape yang tak betul.. Jom!! layan!!


Aya olang macam itu pun ada ka.. Ayooo!!!

Monday, August 29, 2011

Pelangi Yang Belum Pernah Anda Lihat


Assalamualaikum WBT…

Entri kali nie Pelangi nak cerita tentang PELANGI.. Tapi no3x bukan tentang diri Pelangi!! Hehehe.. Pelangi yang belum pernah anda lihat ni pelangi dapat dari sebuah blog (klik sini) jom  layan sebahagian dari pic pelangi tu.. so layan!!


  

Kalau nak tengok banyak lagi klik sini

Friday, August 26, 2011

Mana Satu Pilihan Kita??

Assalamualaikum WBT...



So yang mana satu PILIHAN KITA??? Pilihlah yang terbaik untuk diri kita

Cam Tak Percaya!!

Assalamualaikum WBT..

 Adakah Anda Percaya?? Kalau tak percaya.. Jom layan!!!


So amacan dah percaya ka??? hehehe

Wednesday, August 24, 2011

KAMI BLOGGER PRIHATIN

Assalamualaikum WBT..

Entry ini adalah untuk sokong kempen TABUNG KEMANUSIAAN SOMALIA  anjuran ISLAMIC RELIEF MALAYSIA atau IRM


Pada bulan Ramadhan yang mulia ini, marilah kita sama-sama ringan tangan untuk menderma bagi membantu meringankan beban rakyat SOMALIA.. 
 Jadi renunglah hadis ini...



[Mafhumnya] Orang yang mengusahakan bantuan (pertolongan) bagi janda dan orang miskin ibarat berjihad dijalan Allah dan ibarat orang solat malam. Ia tidak merasa lelah dan ia juga ibarat orang berpuasa yang tidak pernah berbuka.
(Hadis Riwayat: Imam Bukhari)
Terdapat sedikit bingkisan.. Hayatilah..


Tuesday, August 23, 2011

Besarrnyee Pinggannn!!!


Assalamualaikum WBT…

Biasanya kita dengar restoran Gelas Besar kat Terengganu. Tapi ini lain pula cerita, pinggan besar hehe.. Nama restoran ni Restoran Salam Kari Kepala Ikan (wah promosi nampak). Kalau sesapa dari utara nak pergi or balik dari Kelantan or Terengganu mesti pernah tengok restoran ni coz dia terletak kat Grik betul2 jalan nak ke sana. So nak tau besar ke tak pinggannya?? Apa lagi jom layan!!!

Haa nie la pinggan besar tu. Menunya Kari Kepala Ikan

Ditambah pula dengan nasi briani..
Menu ni adalah juadah berbuka Pelangi dengan kakak Pelangi with her hubby.. nyam3 sedapnye..

Kerja oh Kerja


Assalamualaikum WBT…

Dear blog…
Sudah lama pelangi tidak menulis untuk blog… Almaklumlah sekarang ni Pelangi sibuk sikit sebab lagi kerrjaa!! Hehehe.. Pelangi kena kerja coz nak cari duit lebih untuk semester baru bulan Sept nanti huhuhu…

Bukan apa next semester Pelangi terpaksa tinggal kat luar sebab tak dapat asrama… huhu sedih rasanya.. Yea la terpaksa ulang alik dari rumah ke kelas nanti.. Tapi.. Nasib baik Pelangi ada transport kat sana.. Kalau tak susah juga Pelangi nak ulang alik ke kelas.. Walaupun bertayar dua jer tapi Pelangi bersyukur sangat.. Kalau tak kurangla lemak yang berlemak dalam badan Pelangi ni (^__^)..

Untuk pengetahuan blog juga minggu ni merupakan minggu terakhir Pelangi kerja kat kedai fortostat ni… Hari sabtu ni Pelangi akan pulang ke kampung halaman.. tak sabar rasanya nak jejak kaki kat tanah kampung halamanku..

So di akhir nukilan Pelangi nie pelangi nak mengucapkan Selamat Hari Raya untuk Blog… bye jumpa lagi!!

Friday, August 19, 2011

Got To Go

Asslamualaikum WBT...

Lagu nie Pelangi nak tujukan kepada sesape yang ada balak/awek yg macam mamat dalam klip video kat bawah nie.. Kalau diorang curang kat korang.. apa yang korang perlu kata?? 

Say "You Got 2 Go!! Go, Go, Go!!!"

So.. Jom kita layan lagu dr Najwa Mahiaddin.. < Got To Go >


Thursday, August 18, 2011

There Are No Perfect Fathers. But...

 Assalamualaikum WBT...

Sedih la video nie!!! So touching.. Kasih sayang bapa yang kurang upaya terhadap anaknya.. Dan kita sebagai anak harus Terima N Redha dengan apa yang kita ada... Semua yang berlaku datang dariNya... So nak tau kesedihan cerita nie?? Jom layan!!!


Wednesday, August 17, 2011

Cara Tidur Paling Best!!!

Assalamualaikum WBT...

Haa.. Nak tau cara yang paling selesa untuk korang nak tido??? Palangi sure korang tak akan rasa sengal2 n sakit2 badan... hahaha kalau nak tau rasanya, apalagi cubalah!!! So spa tunggu lagi jomm kita layan!!!





Friday, August 12, 2011

Empty Heart


Heart ..
It makes me sick,
No medication can cure it.

Pain ..
It makes me miserable,
I will be empty without the disease.

Empty ..
I’ll throw my heart away,
Making it is empty without love.


Saturday, July 16, 2011

Saat-saat Akhir...


Assalamualaikum WBT...

Pejam celik, pejam celik..  Akhirnya sampai juga tarikh 14 Julai 2011.. Tarikh tersebut merupakan hari terakhir Pelangi menjalani praktikel kat JPNIN. Selama 2 bulan Pelangi perlu menjalani praktikel untuk memenuhi syarat dari u. So rasa sedih pun ada juga sebab dah tak jumpa dengan kakak-kakak kat JPNIN. Hmm tu la apa boleh buat life must go on (wah berdrama pula). Tapi sebelum pergi, Pelangi sempat buat kad khas untuk kakak-kakak Pelangi kat JPNIN 2.. So apa lagi jom layan!!







Monday, July 11, 2011

Apabila Orang Besi Pun Nak Berkonsert!!!


Assalamualaikum WBT…

Orang besi nak buat konsert? Hmmm camne 2.. “Ana musykil lah”  bak kata P Ramlee…



Haaa jangan terkejut… itulah orang-orang besi yang Pelangi maksudkan…hehehe jangan marah ek  nanti kene jual.. 

Actually  orang-rang besi nie adalah hadiah-hadiah Pelangi dan sahabat Pelangi untuk kakak-kakak yang selalu buat kami ceria semasa kami menjalani praktikal kat Jabatan Perpaduan Negara n Intergrasi Nasional Negeri Kedah… 

Kami seronok sangat dapat jalani praktikel kat JPNIN sebab orang-orang kat JPNIN tu semuanya baik-baik belaka n especially Kak Perjan N Kak Aishah.. There are so happening.. Suka buat joke N makes us laugh… Memang seronok sangat kerja kat situ walaupun hanya 2 bulan sahaja…
 
Tak lupa juga buat penyelia kami yang baik hati iaitu Kak As.. Thank Kak As atas segala nasihat n tunjuk ajar kepada kami… N semua warga JPNIN yang banyak bantu Pelangi..

Jom kita tengok banyak lagi konsert yang orang besi nie buat hahahaha… To Kak Perjan N Kak Aishah Always smile b’coz its makes us happy!!! I give u a big smile  (^_______^)