Sunday, February 19, 2012

Batu Belah Batu Konkrik

Assalamualaikum WBT...

Sudah lama Pelangi tak memetik keyboard untuk blog nie. Sekarang nie Pelangi quite busy sebab this is my last semester and I need to complete my thesis. Huhuhu dah nak abis belajar dah.  But we left about my study sebab yang sebenar Pelangi nak cerita bukan pasal study tapi berkenaan dengan lagu. Pelangi dengar lagu nie sebab adik pelangi yang syorkan. Pada mulanya Pelangi macam pelik jer dengar lagu. Lagu apa la yang adik aku bagi nie huhuhu. Tapi bila Pelangi dengar berkali-kali baru Pelangi sedar akan lirik lagu "Batu Belah Batu Konkrik". Lirik yang penuh dengan sindiran terhadap budaya masyarakat sekarang yang lebih rela menggadai budaya dan pusaka demi mengejar kekayaan dunia semata-mata. Namun apa yang perlu kita ingat sebagai muda mudi zaman sekarang, harta yang kita ada bukanlah milik kita tapi kita cuma pinjam daripada anak cucu kita dan budaya kita sebagai orang Melayu dan Islam haruslah kita jaga sebab budaya mencerminkan bangsa iaitu kita sebagai bangsa Melayu yang penuh dengan adat dan kesopanan. So hayatilah lagu "Batu Belah Batu Konkrik" by Monoloque with Azlina Aziz..

video

Thursday, December 8, 2011

Madmiechannel's

Assalamualaikum WBT...

Hari nie hari yang busy buat pelangi sebab nak hantar assignment.. tapi dalam busy2 pun sempat lagi layan youtube hehehe... Then layan punya layan terjumpa satu video nie.. Best la budak-budak nie punya idea... Creative and islamic.. Dapat Pelangi katakan bahawa youtube juga merupakan salah satu medium penyebaran dakwah... Credits to Madmiechannel's :)... So boleh lah Pelangi gelarkan mereka ini sebagai para penDa'i moden... Pelangi ada letak beberapa video mereka.. Kalau nak tonton lebih banyak video Madmiechannel's Klik sini Jom tonton Video mereka...



Saturday, December 3, 2011

Mak Aiii... Mahunye Tak Mahal!!!

Assalamualaikum WBT..
iklan paling mahal di dunia...
mahunye tak mahal kalau gitu gayanye... susah 2 nak buat... tak terfikir dek Pelangi ade iklan yang macam nie.. tapi yang paling best semuanya kompenen kereta 2 sendiri... dari sekecik-kecik hinggalah ke besar-besar kompenen...

cam real je!!

AssalamualaikumW.B.T...

wow cam real je tp.. semua 2 lukisan jer hmmm.. so jom layan!!

Mengapa Kita Dilahirkan?? Untuk Apa Kita Dilahirkan??

Assalamualaikum WBT...
Iklan yang paling sedih untukditonton..
untuk merasai kesedihannya.. jom tonton...

Tuesday, October 25, 2011

Valley Of The Wolves Palestine

Assalamualaikum WBT...

A story full of messages, especially for Muslims ... We have to fight for jihad and a claim to defend Islam .. Let's watch!!

Saturday, October 15, 2011

Uniknyaaa Malaysia..


Assalamualaikum WBT…

Malaysia tanah airku,. Tempat kelahiranku memang unik.. Macam-macam ada (sebut macam iklan artro yee) Ermmm nak tau apa uniknya Malaysia nie… Moh le kita layan!!!











Unik tak? Rasa macam tak percaya masa 1st time sampai kat tempat nie? Pelangi terkejut kerana masih wujud lagi kedai-kedai yang sebegini rupa.. Inilah warisan kita yang perlu kita jaga… Wujudnya rumah-rumah kedai ini menunjukan bahawa kita bangsa Melayu juga merupakan golongan peniaga.. Mesti korang tertanya mana Pelangi dapat gambar nie kan?? Sebenarnya gambar nie Pelangi snap masa ayah angkat bawa Pelangi shopping barang dapur.. Lokasinya di Teluk Ketapang, Terengganu.. Nak tengok secara real?? Datang lah ke Terengganu..